ciasta sezonowe

Owoce prosto z krzaka z dodatkiem śmietanki i cukru, czyli najlepszy przysmak lata. To jest właśnie istota tego ciasta. Najważniejsze są tu owoce sezonowe, które stanowią główną oś smaku. Natomiast delikatny spód z lekkiego biszkoptu, masa śmietankowa i maślana kruszonka tylko podkreślają smak owoców.

Ta kombinacja zapiekanego białego sera i kruchego ciasta jest idealną bazą dla bogatego zestawu owoców sezonowych - truskawek, malin, jagód. W tym połączeniu, odrobinę kwaskowe owoce pachnące latem i beztroską smakują najlepiej.

Jedno z ciast, które najlepiej smakuje jesienią i zimą. To nasza wariacja na temat Linzer Torte, tradycyjnego ciasta świątecznego, pieczonego w Austrii, Węgrzech, Szwajcarii i Niemczech. Przepis na oryginalną tartę z Linz, pochodzący z 1653 r. jest najstarszym zapisanym przepisem na ciasto. Nasz linzer, to bardzo korzenny wypiek, w którego skład wchodzą między innymi cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, a smaku dodaje konfitura porzeczkowa.

Dopieszczona receptura, najlepsze składniki i pieczołowite wykonanie. Złociste, pulchne i z mnóstwem nadzienia różanego. Smażymy je w każdy tłusty czwartek, czyli raz w roku. Warto poczekać.

Ciasto jogurtowe ze świeżymi i dojrzałymi śliwkami węgierkami. Ciasto jest nasączone sokiem z pomarańczy. Dzięki temu staje się bardzo delikatne i wilgotne. Idealne do popołudniowej herbatki.

Chrust znany także jako faworki, chruściki, kreple. Delikatne i chrupiące. Najlepiej smakują kiedy są świeże. Nie przegapcie zatem okazji, bo smażymy je tylko raz w roku, tak jak pączki w tłusty czwartek.

« poprzednia 1 następna »
powrót do kategorii produktów