O nas

Mecyje Sądeckie to cukiernia autorska, którą wspólnie z moim mężem Bartkiem Bochenkiem, powołaliśmy do życia w Nowym Sączu. To efekt kulinarnych poszukiwań i doświadczeń. W naszych rodzinach nie było tradycji cukierniczych.  Miłość do cukiernictwa zrodziła się sama, choć decyzja o tym, że chcemy się zajmować wypiekami, słodyczami i deserami nie przyszła od razu. Można powiedzieć, że nasza droga prowadziła poprzez wszystkie dania aż po deser. Ostatecznie właśnie to danie wybraliśmy jako naszą specjalizację.

Początki

Bartek, który pochodzi z Podhala, zaczął swoją przygodę z kuchnią w Zespole Szkół Hotelarsko Gastronomicznych w Zakopanem. Ja pierwszą wiedzę o kulinariach zyskałam w Zespole Szkół Niepokalanek w Nowym Sączu. Jednak chyba ważniejsze były doświadczenia, które zbieraliśmy później. Nasza wspólna przygoda rozpoczęła się w Zakopanem. Los sprawił, że znaleźliśmy zajęcie w tym samym miejscu, w jednym z zakopiańskich hoteli, i tam się poznaliśmy. Bartek praktykował pod okiem znakomitego i cenionego szefa kuchni. Ja zbierałam doświadczenia w hotelowej kawiarni. Nasze pierwsze wspólne i samodzielne przedsięwzięcie, to prowadzenie kuchni w Restauracji Marysieńka w Starym Sączu. Zanim jednak zdecydowaliśmy się na otworzenie własnej cukierni, wyruszyliśmy do Wielkiej Brytanii. Ten kraj otworzył przed nami nowe doznania smakowe i to tam zdecydowaliśmy, że skupimy się na cukiernictwie.

Kim jesteśmy

Mecyje Sądeckie to sposób na realizację naszego zamiłowania do tworzenia niebanalnych słodyczy. Nie ograniczają nas kilkupokoleniowe tradycje cukiernicze. Mamy pełną wolność w wyborze ciast, ciastek i deserów, jakie proponujemy naszym klientom. Z polskich i sądeckich tradycji cukierniczych wyciągamy tylko to, co najlepsze, łącząc te mądrości z nowoczesnymi technikami, pomysłami na nowe smaki i wiedzą o słodyczach z całego świata. Efekty naszych poszukiwań i naszej twórczości poznacie tutaj, w Mecyjach Sądeckich. Znajdziecie tu tylko to, co sami chcielibyśmy zjeść. To nasz autorski wybór tego, co najlepsze na Sądecczyźnie, w Polsce i na świecie.

Słodkie poszukiwania i odkrycia

Świat słodyczy, jak cały świat sztuki kulinarnej, można odkrywać całe życie i w ten sposób patrzymy na naszą pracę w Mecyjach. Nadal odkrywamy coraz to nowe tajniki cukiernictwa. Próbujemy nowych pomysłów, eksperymentujemy, a skończone efekty tych poszukiwań smakuje z nami coraz większa rzesza naszych stałych klientów. Zapraszamy do skosztowania naszych specjałów i przyłączenia się do grona wiernych i zadowolonych klientów. Przed nami jeszcze wiele wspólnych słodkich poszukiwań i odkryć kulinarnych. 

Zapraszamy na coś słodkiego do Mecyi Sądeckich!

Gosia i Bartek Bochenkowie

Nasze wypieki